Investeren als water

Ik las het artikel ‘Door bootjesgekte is het nu ook dringen in de (jacht)havens’ op NU.nl (lees het gehele artikel hier) en aangezien wij altijd uit zijn op de beste deals voor onze leden dacht ik; biedt dit kansen voor de vastgoedbelegger? Hoe interessant is het om te investeren in een ligplaats bijvoorbeeld?

Om gelijk maar wat cijfers te noemen uit het artikel van NU.nl: Volgens de HISWA-RECRON (de ondernemersorganisatie voor bedrijven in de watersport en recreatie) zijn de ligplaatsen in de jachthavens voor maar liefst 80 tot 100 procent bezet dit jaar (2021). Dit is de afgelopen jaren zeker niet altijd het geval is geweest. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel van BN de stem (2019) waarin duidelijk wordt dat diverse jachthavens last hebben van de vergrijzing van de watersport. Dit sluit dan weer aan op het eerdergenoemde artikel van NU.nl waarin wordt uitgelegd dat de meest populaire jachthavens de havens zijn die zich aanpassen aan de wensen van de nieuwe watersporters. Zij willen luxe, een drankje doen na het varen of een speeltuin voor de kinderen. Klinkt als een interessante doelgroep om aan te verhuren…toch? 😉

Het bedrag dat wordt betaald voor zo’n ligplaats verschilt per regio; populaire en dus dure plekken zijn de Waddeneilanden, Zeeland, Friesland en het IJsselmeer. Volgens het AD  betalen booteigenaren gemiddeld tussen de 500 en 2500 euro (afhankelijk van de lengte en breedte van de boot) voor een plek in een jachthaven voor het zomerseizoen. Dan is er natuurlijk nog het winterseizoen waar de prijzen gemiddeld iets lager zijn (want tja, het vaart immers toch net wat lekkerder met het zonnetje in je gezicht. Snap ik wel 😬 ). En dat maakt dus dat er gemiddeld 800 euro tot 5000 euro per jaar aan omzet gegenereerd kan worden met zo’n ligplaats. Daar gaan de kosten van het onderhoud en eventuele VVE dan nog vanaf.

Wat kost dat?

De aanschafprijs van een ligplaats varieert van 20.000 euro tot 80.000 euro (dan heb ik de aanschafprijs van een ligplaatsen van een woonboot even buiten beschouwing gelaten want die prijzen rijzen echt de pan uit. Iets met een woning te kort en zo 😉 Check bijvoorbeeld funda om eens te kijken welke ligplaatsen er nu beschikbaar zijn). Als ik de meest optimale cijfers zou pakken en er een rendementsberekening op los laat dan gaat mijn beleggershart daar niet per se heel erg hard van kloppen… (Stuur mij een bericht als je er anders over denkt of als jij een andere ervaring hebt. Ik ben oprecht benieuwd).

Is het een beetje te financieren dan?

Ook qua financiering zit het niet echt mee. Wilco van Meesters in hypotheken liet weten: ‘Er zijn wel scheepshypotheken voor (woon)boten en eventueel ligplaatsen, maar die zijn echt heel erg lastig. Er zijn nog wel gespecialiseerde financiers op dit vlak alleen dan ga je wel richting de hogere rentes. Uiteraard kun je het conservatieve krediet inzetten, alleen dat kan dan mogelijk invloed hebben op je huidige hypotheek aangezien verstrekkers dit dan zullen zien als een schuld”.

Misschien dan toch maar investeren in de nu zo populaire recreatiewoning dan? Of wat dacht je van een combinatie van water en recreatie? In mijn onderzoek voor dit artikel kwam ik namelijk ‘De Houseboat’ tegen. Een varende vakantiewoning zeg maar. Volgens Liberty4go zou een jaarlijkse opbrengst van 40.000 euro per jaar haalbaar moeten zijn. Wanneer daar de kosten voor ligplaats, verzekering, verhuur en marketing van af worden getrokken blijft er een rendement van c.a. 6-8% over (en dan geef je de verhuur compleet uit handen). Wordt deze overgewaaide trend vanuit Amerika het ultieme vakantieconcept de aankomende periode? Wat denk jij?

Bron: https://www.linkedin.com/pulse/investeren-als-water-charlotte-van-der-velde/?trackingId=uZ3tMlkfT4qPm8n0K%2BHCwA%3D%3D

Van der Velde, C. (2021, 17 augustus). Investeren als water. Linkedin. https://www.linkedin.com/pulse/investeren-als-water-charlotte-van-der-velde/?trackingId=uZ3tMlkfT4qPm8n0K%2BHCwA%3D%3D

Speciaal voor jou!

Ontvang nu 25€ korting bij je boeking

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

— Je unieke actiecode voor 25€korting — Kopieer de code en klik op verzilveren

vEAGkbkGBr